Loading Laddar...
 

Utökad B-behörighet

NYHETER

Från och med den 19 januari 2013 har det skett en del förändringar, bland annat gällande körning med tung släpvagn. Man har lagt till utökad B-behörighet(B+/B96), som gäller körning med tung släpvagn där den sammanlagda totalvikten på bilen och släpvagnen högst får uppgå till 4250 kg. För att få utökad B krävs inget teoriprov (förutsatt att du har körkort med behörighet B), det är heller ingen manöverbana på ditt körprov. När du tagit ditt körkort kommer det att vara en villkorskod (se baksidan på ditt körkort) där kommer det att stå 96. På framsidan kommer det alltså fortfarande att stå B.

Det är även möjligt att ta utökad B-behörighet i samband med att du tar ditt B-körkort. Du får påbörja din övningskörning för utökad B när du är 17 år och 6 månader. Du måste dock ha ett godkänt teoriprov. Körprovet är indelat i två delar, den första delen (del 1) i körningen utan släpvagn måste vara godkänd för att du skall få genomföra del 2, det vill säga att köra med släpvagnen påkopplad. För ytterligare information se länken ovan.

Läs mer på Transportstyrelsen om utökad B-behörighet.


KÖRKORTSTILLSTÅND

Det behövs inget körkortstillstånd för utökad B (när man redan har ett B-kort)


KÖRNING

Utbildningen innehåller i sin helhet: på- och isärkoppling, fullständiga säkerhetskontroller (bil och släpvagn), lastsäkring, manövrering i trafik samt körning i trafik, i varierade trafikmiljöer där tonvikten ligger på trafiksäkerhet och miljö.


TEORI

Det krävs inget nytt teoriprov för utökad B när man bygger på ett befintligt B-kort.


FOTOGRAFERING INNAN KÖRPROV

Fotografering på Trafikverket i Stockholm i god tid innan, Västra Järnvägsgatan 7.


PAKET för utökad B-behörighet

Vi erbjuder ett rabatterat paket innehållande:

  • 1 körlektion á 140 minuter med personbil och tungt släp
  • Lån av bil och släp vid körprov för utökad B, vanligtvis i Tullinge, alternativt vid Gillinge

Pris: SEK 4 995 inkl. moms


Anmälan till utökad B-behörighet

Välkommen!

Tyresö Trafikskola AB
Telefon: 08-742 66 00